Wie ben ik?

Mijn naam is Annemarie van der Grift. 
Ik ben geboren in 1976 te Zwolle waar ik tot op heden, samen met mijn man en onze kinderen, nog steeds woonachtig ben. 
Wij hebben een dochter (10 jaar) en 2 zonen (8 en 5 jaar).
Mijn achtergrond

Van jongs af aan vind ik fotograferen leuk om te doen. 
Toen ik een jaar of 9 was heb ik een workshop op de lagere school gevolgd. Zelf een foto maken om daarna ook zelf te ontwikkelen. Dit ontwikkelen gebeurde nog in een 'ouderwetse' doka. Het resultaat was een zwartwit foto van mezelf. Ik vond het geweldig om te doen. Ondanks deze
ervaring nooit actief wat mee gedaan buiten de standaard vakantie en huis-, tuin- en keuken-kiekjes. Desondanks maakte ik veel foto's en plakte ik vele fotoboeken vol. 

In 2008 besloot ik dat het, naast het moederschap van toen 2 kinderen en mijn baan als verpleegkundige, tijd werd om iets voor mezelf te gaan doen. Iets wat ik altijd al wilde doen maar waar ik mezelf nooit  de tijd voor gunde. Ik schreef mij in voor de basisopleiding aan de Fotovakschool Apeldoorn. 

Wat ik eigenlijk al van te voren wist, is dat mij dit zo goed beviel dat ik door ging voor de vervolgopleiding aangevuld met de specialisatie. In 2011 ben ik afgestudeerd met als specialisatie Architectuur- en Locatie fotografie. 

Tijdens de opleiding kwam er een vacature vrij in het ziekenhuis waar ik werkte. Het betrof een parttime baan als Medisch Fotograaf. Ik besloot te solliciteren en werd aangenomen. Ik heb dit voor iets meer als een half jaar gedaan naast mijn baan als verpleegkundige. Omdat het toch niet helemaal was wat ik er van verwachtte en het in de praktijk toch lastig combineren was met mijn baan en gezin, besloten om er weer mee te stoppen. Desondanks is het een mooie ervaring geweest die ik zeker niet had willen missen. 

In 2011 werd ons gezin uitgebreid met ons 3de kind. De eindopdracht Assessment rondde ik af in de kraamperiode en daarna heb ik de camera in de wilgen gehangen. Het moederschap vroeg de nodige aandacht en er kwamen andere dingen op mijn pad die voor mij prioriteit hadden. De fotografie verdween naar de achtergrond met de wetenschap dat het op een goed moment weer opgepakt zou gaan worden. 

Inmiddels ben ik een paar jaar verder. Door omstandigheden nam ik in 2015 ontslag uit het ziekenhuis en ben ik in januari 2016 voor mezelf begonnen. De fotografie is inmiddels weer (professioneel) opgepakt.

Op dit moment ben ik vooral bezig om de kneepjes van het vak weer 'onder de knie' te krijgen.  


Ervaringen, cursussen en opleidingen die ik op fotografisch vak opgedaan/gevolgd heb:

- Opleiding Vakfotograaf bij Fotovakschool te Apeldoorn (2008-2011)

- Medische fotografie bij Isala Klinieken te Zwolle (2010)


Mijn visie

Fotografie is voor mij vooral 'spelen' met licht. Ik ben niet in het bezit van een studio en ik fotografeer dan ook het liefst op locatie onder de omstandigheden die er op dat moment zijn.  Tijdens het fotograferen ben ik dan ook vaak bezig met details en lijnenspel en hoe ik al deze aspecten het mooiste met elkaar kan combineren. 

Zelf ben ik een groot liefhebber van architectuur-  en zwartwit fotografie. Ik houd vooral van strakke lijnen en bijzondere invalshoeken. Ook houd ik van rust en minimalisme. 'Less is more' in mijn optiek.

Zeker in de fotografie kan dat heel mooi tot uiting komen. 
Fotograferen met natuurlijk (dag)licht gaat mijn voorkeur naar uit. 

Bovenstaande is tevens mijn visie. Oftewel mijn 'Vision of Light'.